SLA tisk aneb dokonalost v detailu

Co si představit, když se řekne SLA tisk?

Mnohým lidem asi nic moc, pod zkratkou se skrývá krkolomný název Stereolitografie, technicky jde o postupné vytvrzování tekutých fotoreaktivních polymerů (nejčastěji ve vlnovém spektru UV záření) tzv. resinů. Do technických detailů se asi nebudeme pouštět. 

Zaměřením záření na konkrétní místo vznikne vrstva vytvrzeného polymeru, na něj se nanáší další vrstva a tak se to opakuje pořád dokola. Princip je tedy velmi podobný jako je tomu na "klasické" 3D tiskárně". Nicméně tím podobnost asi končí a dostáváme se k tomu podstatnému a tím je přesnost.

SLA tisk též tiskne ve vrstvách, ty ale nejsou pro oko viditelné, vznikne tak velice přesný a hladký model o šířce jednotlivých vrstev nižších setin milimetru (lze se dostat až na 0,02 mm, teoretická velikost molekuly polymeru), záleží na použitém vstupním materiálu - hustotě polymeru, délce a intenzitě osvitu a šířce osvitového paprsku. 

SLA tisk je velice vhodný třeba pro výrobu malých figurek a 3D struktur do deskových her, dále se uplatňuje v široké škále průmyslových nebo zdravotnických odvětvích. 

Nevýhodou ovšem může být:

  • vyšší pořizovací cena oproti FDM tiskárnám, pořízením samotné tiskárny to jen začíná
  • po vytisknutí stále nemáte hotový produkt, ale je třeba ho očistit a dotvrdit 
  • menší možnosti použitých vstupních materiálů a též jejich vysoká cena
  • menší odolnost výrobků oproti klasickým (nelze vystavit povětrnostním vlivům) 
  • pomalejší tisk v porovnání s FDM a menší tisková plocha
  • vlastní postřeh: v obytných prostorech to mít nechcete, pryskyřice je "cítit"
  • též je potřeba důkladné nastavení tisku 

Když jsme před dvěma lety se SLA začínali, byla první cenově dostupná SLA tiskárna Anycubic Photon a vytvrzovací boxy se dělali doma na koleni ze skříňky z Ikei, vykucháním vytvrzovaček na umělé nehty a otočnou plošinkou do vytríny na šperky. Dnes koupíte mycí a vytvrzovací box All in one, ale také za nemalé peníze.

1. "Home made" vytvrzovací box

432

Dnes již je na trhu nepřeberné množství tiskáren, rychlost tisku se znásobila oproti začátkům, ale nutno podotknout, že i nás "stařičký" photon po několika výměnách displeje, mraky servisních zásahů a doslova stovky vytisknutých figurek do Karaku funguje pořád jak za mlada.

2. Anycubic Photon

329

A i my se snažíme jít s dobou a letos pořídili novou Creality LD-002H, která je další generací SLA tisku. 

3. Creality LD-002H 

433

 

 

4. Vyrobené figurky a figurky před zpracováním

394395

 

Pokud byste měli zájem o SLA tisk, neváhejte nás kontaktovat! 

Nebo si vyberte z naší nabídky Figurek